Het is weer september, hoog tijd dus voor het Oktoberfest in München :-)
Tja, ik snap het ook niet helemaal. De laatste dag van het Oktoberfest dit jaar is 3 oktober! Misschien moeten ze het maar het Septemberfest noemen.
Het Oktoberfest (officieel Münchner Wiesn) is één groot Biergarten-feest, en is wereldwijd bekend om de enorme hoeveelheden bier die er doorheen gaan. Maar er wordt ook flink bij gegeten hoor. Een geliefd Biergarten gerecht in Duitsland is de Flammkuchen. Dat is een soort pizza met een dunne bodem, belegd met lekkers natuurlijk.
Meer over het Oktoberfest (inclusief een recept voor Obazda, een Beierse kaasspread), lees je hier.
Oorsprong Flammkuchen
De Flammkuchen komt oorspronkelijk uit de Elzas en wordt traditioneel belegd met crème fraîche, uien en spekjes. De zeer dunne bodem is van brooddeeg, gluten én koolhydraten dus :( .
De Flammkuchen heeft vaak een rechthoekige of soms ovale vorm (maar ronde kom je ook tegen), en wordt geserveerd op een houten plank. Hij is meestal voorgesneden, zodat je geen mes en vork nodig hebt en dus gewoon je biertje kunt blijven vasthouden :-)
De Flammkuchen werd vroeger in de houtoven gebakken om te kunnen bepalen of de oven al heet genoeg was voor het brood. De Flammkuchen werd in de oven geschoven op het moment dat de vlammen nog nét niet uit waren, vandaar de naam (Flammkuchen = vlam-koek).
Lekker met vis
Om een glutenvrije en koolhydraatarme versie van de Flammkuchen te maken, heb ik gebruik gemaakt van het pizzabodem recept dat al langer op Con-serveert staat. De truc is om de bodem zo dun mogelijk uit te laten vloeien zodat die mooi dun wordt. Of je doet gewoon niet moeilijk en maakt de bodem zoals je altijd al doet, werkt ook!
Mijn Flammkuchen is belegd met de traditionele crème fraîche en uien, maar in plaats van spekjes heb ik gekozen voor lekker veel zalm en appel. Een beetje extra pit geven de roze peperbessen, ook visueel. Want het oog wil ook wat natuurlijk!
Koolhydraatarme glutenvrije Flammkuchen met gerookte zalm en appel
Dit heb je nodig
- 2 koolhydraatarme pizzabodems recept zie tips
- 15 gr pijnboompitjes
- 125 gr crème fraîche
- 1 el pesto
- versgemalen zout en peper
- mespuntje chilipoeder
- 1 kleine rode ui
- 1 appel
- 150 gr gerookte zalm
- 2 tl roze peperbessen zie tips
- verse dille
Zo maak je het
Voorbereiden
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Maak de koolhydraatarme bodems volgens het recept klaar. Let erop dat je bij het bakken de bodems zo veel mogelijk uit laat vloeien om een zo dun mogelijke bodem te krijgen.
- Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan goudbruin.
Bereiden
- Pel ondertussen de ui en snijd ze in dunne ringen. Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in dunne schijfjes (sprenkel met citroensap tegen het verkleuren).
- Meng de crème fraîche met de pesto en breng pittig op smaak met zout, peper en chilipoeder.
- Als de bodems klaar zijn, besmeer ze dan met het crème fraîche mengsel, en leg er de uiringen en appelschijfjes op. Verdeel de zalm erover en verwarm de Flammkuchen nog 5 minuten in de oven.
- Neem de Flammkuchen uit de oven en bestrooi ze met de pijnboompitjes, roze peperbessen (zie tips!) en dille. Leg ze op een houten plank en snijd ze in stukken of punten. Serveer direct.
Tips
- Het recept voor de pizzabodems vind je hier.
- Ben je in het bezit van een rechthoekige bakvorm of pan, dan kun je die eventueel gebruiken om de traditionele vorm van de Flammkuchen na te bootsen.
- LET OP: heb je een notenallergie of notenintolerantie, gebruik dan geen roze peperbessen. Deze zijn familie van de cashewnoot en kunnen een reactie uitlokken.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Wat een geweldig lekkere creatie!
Nog nooit flamkuchen gegeten, dus geen vergelijk, dit is smullen hoor.
Rijk aan smaak:
gerookt, fris, pittig en romig. Hmmm.
Dank voor het delen van dit recept.
Graag gedaan!
Heerlijk recept weer. Wij ‘plunderen’ je hele website en hebben ondertussen al veel recepten uitgeprobeerd. Deze Flammkuchen is echt weer een aanrader. Blijf vooral recepten bedenken Conny, wij proberen ze met liefde uit.
Ik ga blozen hoor :))
Bedankt. Ga het morgen maken (en eten).
Wendy
Nou dat ziet er weer lekker uit. Heb alles behalve de roze peperbessen. Zijn die te vervangen door gewoon wat grove zwarte peper of hebben die een heel eigen smaak?
Wendy
Roze peperbessen zijn wat zachter van smaak dan zwarte peper. Als je van pit houdt, dan kun je prima zwarte peper gebruiken. Anders wellicht beter witte peper, die qua pit er een beetje tussenin zit. Kwestie van smaak dus!