Boekweitpannenkoekjes / dikkertjes

Boekweitpannenkoekjes / dikkertjes

Deze boekweitpannenkoekjes zijn vegan en bevatten minder koolhydraten dan je zou denken. Ze worden ook wel dikkertjes genoemd, of drie-in-de-pan, of zelfs smouters. Je kunt ze zowel zoet als hartig garneren.

Vegan pannenkoek, weinig koolhydraten

Ik heb een zwak voor pannenkoeken. En dat hebben veel foodies. Tonnen aan pannenkoek-foto’s zie ik op de sociale media voorbijkomen. Hele stapels worden er gemaakt. Met van die prachtige foto’s waarvan het water in m’n mond loopt. Maar ja, pannenkoeken zijn in de regel niet categorie-koolhydraatarm, en al helemaal niet als je ze klassiek met stroop eet. En juist dat deed ik vroeger graag, ik kon mijn pannenkoek gewoon laten verdrinken in de stroop, geen probleem ;-) .

Inmiddels heb ik twee recepten voor koolhydraatarme pannenkoeken op de blog staan: de koolhydraatarme pannenkoek met roomkaas, en de low carb pannenkoek met hüttenkäse. Ik eet beide regelmatig, maar omdat ik wat vaker dierlijke producten wil laten staan, wilde ik ook eens een koolhydraatarme pannenkoek zonder eieren en/of zuivel bakken. Tja, en dat ik er dan toch graag een klont echte boter op laat smelten, dat is dan weer lekker consequent … not :-D .

Naar inspiratie zoeken op internet is dus niet moeilijk, het wemelt van de pannenkoek recepten. Maar als je dan op zoek gaat naar een vegane pannenkoek, dan zie je eigenlijk alleen recepten met veel (foute) koolhydraten. Logisch, want er gaat in een vegane pannenkoek meestal toch meel, en dat zorgt voor veel koolhydraten.
Na wat experimenteren in de keuken, heb ik een vegan pannenkoekbeslag in elkaar geknutseld welke per persoon ruim onder de 30 koolhydraten blijft (dat is mijn eigen bedachte grens waaronder ik een recept als koolhydraatarm classificeer). Dat geeft ruimte voor garnering! Fruit of een drupje ahornsiroop doet het altijd goed op een pannenkoek, toch?

boekweitpannenkoekjes recept

Het gebruikte meel: boekweit. Bij veel glutenvrije eters natuurlijk allang bekend, want boekweit bevat geen gluten. Extra gezondheidsvoordeel dus!
En nu komt de koolhydraten-truc: een deel van het boekweitmeel vervang je door gemalen amandelen. Daarmee gaat het aantal koolhydraten drastisch omlaag, maar behoud je toch de typische boekweitsmaak. En juist die smaak maakt deze dikkertjes tot mijn absolute pannenkoeken-favoriet!

Boekweit: good guy onder de koolhydraten

Mijn blog gaat over koolhydraatarme voeding. Maar dat betekent niet dat er helemaal geen koolhydraten gegeten worden. Zoals ik vaak benadruk, gaat het ook en vooral om het soort koolhydraten die je eet. Niet de snelle fabrieks-koolhydraten, wel de complexe die in voeding rechtstreeks van Moeder Natuur zitten. Zoals in boekweit.

Boekweit bevat naast een scala aan goede voedingsstoffen ook zogenaamd resistent zetmeel (resistent starch). En dat is toevallig één van die ‘goede’ koolhydraat-soorten. Het is eigenlijk een type voedingsvezel dat je lichaam zelf niet af kan breken, maar dat je darmflora helpt beter te functioneren. En daardoor helpt het je onder andere je bloedsuikerspiegel zelfs te verlagen, en je lever aan te sporen om vet te verbranden.
Boekweit is daarnaast één van de beste plantaardige eiwitbronnen. En: boekweit zou dames in de overgang helpen om overgangsklachten te verminderen, omdat boekweit zogenaamde fyto-oestrogenen bevat.

drie in de pan boekweitpannenkoekjes

Geen excuses meer

Meer overtuiging heb je toch niet nodig om nu deze overheerlijke boekweitpannenkoekjes te maken?
Ik heb ze op de Hollandse manier gemaakt, in de vorm van de ouderwetse drie in de pan. Ook wel bekend als dikkertjes, afhankelijk van in welk deel van Nederland je je bevindt. En ze zijn veelzijdig: zowel zoet als hartig in te zetten.
Ik haal uit het beslag 12 kleine boekweitpannenkoekjes. Dat voldoet als ontbijt of lunch voor 2 personen: twee keer een bord met drie in de pan voor je neus dus! Maar je kunt de dikkertjes ook als snack voor 4 personen serveren.

boekweit drie in de pan koolhydraatarm

Koolhydraatarme boekweitpannenkoekjes / dikkertjes / drie-in-de-pan

Con
Veel foodies hebben een zwak voor pannenkoeken. Maar je vindt niet veel glutenvrije pannenkoek recepten met maar weinig koolhydraten. Deze voldoen wel, en ze zijn mega lekker ook nog.
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Lunch, Ontbijt, Zoete snack
Keuken Hollands
Porties 2 personen
Koolhydraten 13 kh

Dit heb je nodig
  

  • 60 gr boekweitmeel
  • 40 gr amandelmeel
  • 1 tl sojameel
  • 1/2 tl wijnsteenbakpoeder
  • snufje zout
  • 100 ml ongezoete plantaardige melk
  • 80 ml water
  • kokosolie om te bakken

Zo maak je het
 

  • Meng boekweitmeel, amandelmeel, sojameel, bakpoeder en zout in een smalle hoge kom met een vork door elkaar.
  • Voeg de plantaardige melk en het water toe en roer het geheel met een vork goed door (mixer mag ook natuurlijk).
  • Verhit wat kokosolie in een ruime pan. Schenk drie bergjes beslag in de pan en laat het iets uitvloeien. Bak een paar minuten tot de bovenkant bijna gestold is, keer de boekweitpannenkoekjes en bak nog een paar minuten.
  • Bak op dezelfde manier de rest van de boekweitpannenkoekjes. Houd eventueel reeds gebakken pannenkoekjes warm in de oven.

Tips

  • Garneer de dikkertjes naar wens met fruit, noten, klont boter, mascarpone en misschien een klein beetje ahornsiroop.
  • Voor een hartige versie geef je een paar plakken gerookte zalm en mierikswortelroom erbij, en je hebt een Russisch blini voorgerecht.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 16 stemmen. Gemiddeld: 3,31/5)
Laden...


4 reacties

  1. Trudy

    Goedemorgen Con,

    Bij jullie ook zo’n storm?
    In Kleve is het heftig!
    Mijn banenbrood met lijn zaad is niet hoog geworden en noch vochtig van binnen, heb ik te weinig bakpoeder erin gedaan?

    Lieve groet, Trudy

    1. Hoi Trudy,
      Hier in Berlijn valt het tot nu toe reuze mee. Het is wel een grijze en natte dag vandaag, ongezellig hoor.

      Over het bananenbrood: ik weet niet hoeveel bakpoeder je erin gedaan hebt? Maar ik denk dat extra bakpoeder niet heel veel gaat helpen. Dit brood wordt gewoon niet heel hoog, meer zoiets als ontbijtkoek.
      Ik heb een paar dagen geleden al gereageerd op je vraag, misschien heb je mijn reactie gemist? Zie de blog van het bananenbrood voor meer tips.

      Groetjes terug, Con

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *