Vanuit een wit Bremen is dit dan de eerste blog van het jaar 2016. Sinds zondag is er een flinke lading sneeuw gevallen, meer dan 10 centimeter. Helaas kun je er geen sneeuwpop van bouwen, de sneeuw is los en droog, voor zover sneeuw droog kan zijn hi hi. Maar het is wel een mooi gezicht!
Ik vind sneeuw super leuk, behalve als ik achter het stuur zit, dan vind ik het maar niks. Vorig jaar ben ik, op weg naar Nederland, in de buurt van Osnabrück zo’n beetje compleet ingesneeuwd op de A1. En dat ook nog eens ’s avonds laat in het donker. Daar word ik dus niet happy van. Gelukkig hoef ik deze week nergens heen, dus kan ik volop van de mooie kant van de sneeuw genieten en lekkere lange wandelingen in de sneeuw maken.
Wereldkruiden uit India
Met de start van een nieuw jaar wordt het ook weer tijd om de draad op te pakken. De kruiden-draad wel te verstaan, ofwel: een nieuwe aflevering van de serie wereldkruiden! Dit keer is de garam masala aan de beurt. Een aromatisch, licht pittig kruidenmengsel uit India.
Garam betekent zoveel als ‘heet’, masala betekent ‘mengsel’, in dit geval van kruiden. Garam masala is dan ook een mix van verschillende specerijen, waaronder peper, kruidnagel, kaneel, nootmuskaat en komijn. De kruiden worden meestal eerst geroosterd voordat ze gemalen en gemengd worden. Het kruidenmengsel is niet heet qua smaak, maar het geeft wel pit aan een gerecht. Het wordt tegen het einde van de kooktijd aan een gerecht toegevoegd.
De betekenis van garam komt overigens uit de Ayurvedische leer, en betekent heet in de zin van ‘lichaamsverwarmend’. Lekker eten dus als je het koud hebt!
India en eten
Ik weet weinig over India. Ik weet dat ze best leuke films maken, de zogeheten Bollywood films. En dat ze erg lekker eten daar. Dat komt vooral door de kruiden die ze toepassen. In Duitsland, o.a. in Bremen, heb je zelfs een soort fastfood India-er (is dat goed Nederlands?) die Chutney heet. Daar kun je voor een paar euro een lekkere kikkererwten veggie curry eten. Wat ik dus af en toe op een zondig-dagje doe… altijd nog beter dan de fastfoodie met de grote letter M die ernaast zit ;-) .
Er zijn een aantal Indiase schotels, waar je misschien wel eens van gehoord hebt, maar waarvan je niet precies weet wat het is. Hier een korte (en nee, zeker niet volledige) opsomming:
- biryani – rijstschotel met saffraan, en met groente, kip of vis, alsmede een kledder yoghurt
- dal – curry van linzen, maakt niet uit welke soort linzen
- naan – zacht plat brood,gebakken in een speciale klei-oven (tandoori)
- pakora – gefrituurde groente in een jasje van kikkererwtenmeel
- paneer – Indiase kaas (een soort feta maar minder zout), vaak in combinatie met spinazie (palak paneer)
- rogan josh – pittige lams curry
- samosa – driehoekige gefrituurde snack van aardappel en doperwten in bladerdeeg, met muntsaus
- tandoori – meestal kip die gemarineerd wordt in een pasta van kruiden en yoghurt, en die gebraden wordt in de tandoori
Knolselderij op z’n Indiaas
Zo, na zo’n opsomming krijg ik echt zin in Indiaas comfort food! En met de huidige temperatuur buiten (-6 graden Celcius) kan ik een opwarmertje wel gebruiken. Dus haal de garam masala maar uit de kast! De garam gaat bij mij in een echt comfort food gerecht, namelijk soep. En samen met een typische soepgroente: de knolselderij.
Knolselderij is zeer veelzijdig: je kunt er koolhydraatarme stamppot mee maken (100 gram knolselderij bevat slechts 5 koolhydraten), of bakken als frieten, maar je kunt er ook een heerlijke soep mee bereiden. Knolselderijsoep dus! En omdat de garam masala de knolselderijsoep extra pit geeft, is het erg lekker om er appel aan toe te voegen. Zo krijg je een heerlijke smaakcombinatie van zoet en pittig. Dat gaat er wel in na een winterse wandeling!
Indiase knolselderijsoep met appel en garam masala
Dit heb je nodig
- 200 gr knolselderij
- 1 rode ui
- 200 ml kokosmelk
- 1 kleine appel
- 2 el amandelpasta
- 1 tl garam masala
- versgemalen zout en peper
- 1/2 tl kurkuma
- 600 ml groentebouillon
- kokosolie om te bakken
- gehakte cashewnoten, verse koriander, granaatappelpitjes voor de garnering
Zo maak je het
- Pel en snipper de rode ui. Maak de knolselderij schoon en snijd ze in blokjes. Verwijder het klokhuis van de appel en snijd ze in blokjes
- Verhit een beetje kokosolie in een kookpan en bak de rode ui een paar minuten. Voeg de knolselderij toe en bak even mee. Voeg dan de bouillon toe. Kook de knolselderij in 8 minuten in de bouillon gaar. Voeg halverwege de appel toe. Niet afgieten!
- Voeg de kokosmelk en de amandelpasta toe en roer even door. Voeg de garam masala en kurkuma toe. Pureer de knolselderijsoep met een staafmixer. Vind je ‘m te dik, verdun dan evt. met wat water.
- Warm de gepureerde soep nog even goed door. Breng op smaak met zout en peper.
- Verdeel de knolselderijsoep over twee kommen, en bestrooi met gehakte cashewnoten en verse koriander. Strooi er nog wat granaatappelpitjes over en dien op.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: