Ischa Freimaak!
Dat is plat Duits voor “Es ist Freimarkt”, ofwel “Het is Vrijmarkt”. En de Freimarkt is het grootste feest van Bremen. Het is zelfs het grootste evenement in Noord-Duitsland, en trekt jaarlijks zo’n 4 miljoen bezoekers.
De periode van de Freimarkt wordt ook wel het vijfde jaargetijde genoemd. Zo noemt men in Duitsland een periode die meerdere dagen of zelfs weken duurt, waarin een evenement plaatsvindt dat eenzelfde impact op het dagelijkse leven van de Duitser heeft als dat de wisseling van de jaargetijden dat heeft. En dat heeft de Freimarkt in Bremen dus.
Wat is dat, een vrijmarkt?
Van oorsprong was de vrijmarkt een ouderwetse waren-markt. Een stad moest toestemming hebben om zo’n vrije markt te houden, en die kreeg Bremen officieel in 1035. Dit jaar is het dus de 980-e keer dat er Freimarkt is. De Freimarkt vindt altijd in oktober plaats.
Trokken vroeger nog de handelslieden van markt naar markt om hun waren aan de man te brengen, vandaag de dag zijn het de bezoekers uit Bremen en de regio die op zoek zijn naar een dagje vertier. Want de Freimarkt van tegenwoordig, daar valt weinig meer te handelen. De Freimarkt van vandaag is een grote kermis, in Bremen zelfs een hele grote kermis (100.000 m2), met de gebruikelijke kermis-attracties. Daarnaast vind je veel, heel veel eet-kraampjes, en een paar grote bier-tenten waar je à la het Münchener Oktoberfest onder het genot van live muziek veel bier kunt drinken.
Op de Marktplatz in de stad vindt een kleine nostalgische Freimarkt plaats. In de straten direct hier omheen is er een historische markt waar je nog iets van de oude oorsprong van de Freimarkt terugvindt.
Optocht op zaterdag
Op de tweede zaterdag in het vijfde jaargetijde vind er een grote optocht in de stad plaats. Dat is het hoogtepunt van de Freimarkt. Zo’n 150 deelnemers telt de “Umzug”, de mooiste krijgen aan het eind een prijs uitgereikt.
Koolhydraatarm snacken
Jaarlijks komen er dus rond de 4 miljoen bezoekers op dit grootste volksfeest in het noorden van Duitsland af. Gelukkig worden die verdeeld over ruim 2,5 week: op door-de-weekse dagen kun je op je gemak over het enorme terrein aan de Bürgerweide struinen, op zoek naar koolhydraatarme snacks. Want ja, die kun je er vinden: op houten planken gerookte zalm met salade is daar een voorbeeld van. Maar ook gebakken champignons met kruidensaus, of bloemkoolroosjes gebakken in een kaas-jasje. Waarschijnlijk niet gebakken in de meest gezonde olie, maar een keertje zondigen mag natuurlijk!
Iets meer koolhydraten – zoete aardappels en appelmoes
Om thuis het vijfde-jaargetijde gevoel vast te houden, heb ik een gezonde versie gemaakt van een geliefde Freimarkt-snack genaamd ‘Kartoffelpuffer mit Apfelmus’. Het wordt ook wel “Reibekuchen” genoemd. Je vindt ze op vrijwel elk Duits evenement waar ook gegeten kan worden. Uhh, dat zijn dus alle evenementen ;-) . Het zijn een soort aardappelkoeken of vegetarische burgers die lekker fout gefrituurd worden en in appelmoes worden gedoopt.
Best lekker voor een keertje zondigen, maar gewone aardappelen zijn voor de low carber natuurlijk ‘not done’. Mijn variant wordt gemaakt van zoete aardappel a.k.a. bataat. Die heeft nog steeds relatief veel koolhydraten maar dat zijn de ‘betere’ (lees op de wist-je-dat-pagina waarom) en dus voor een traktatie op zijn tijd toegestaan. Ik heb ze gecombineerd met koolhydraatarm hennepmeel en amandelmeel, en bak ze in kokosolie gewoon in de pan.
En natuurlijk maak ik er zelf appelmoes bij, die suikervrij is, en die ik meteen iets meer ‘aankleed’. Zo wordt het een lekkere verantwoorde koolhydraatbeperkte snack of zelfs lunch, want ze vullen behoorlijk.
Kartoffelpuffer - Duitse aardappelkoeken van zoete aardappel met appelmoes
Dit heb je nodig
Voor de aardappelkoeken
- 1 zoete aardappel 250-300 gr
- 1 kleine ui
- 2 eieren
- 1 el amandelmeel
- 2 el hennepmeel
- 1 el hennepzaad
- versgemalen zout en peper
- snufje nootmuskaat
- kokosolie om te bakken
Voor de appelmoes
- 1 Jonagold appel
- scheutje citroensap
- 1/2 tl kaneel
Zo maak je het
Maak de appelmoes
- Was de appel, verwijder klokhuis en snijd in blokjes. Kook de appel in een steelpannetje met een scheutje water en citroensap in 5-10 minuten gaar.
- Strooi er naar wens kaneel door, en bestrooi eventueel met extra gehakte walnoten en wat hennepzaad (en in mijn geval, met granaatappelpitjes die op moesten).
Maak de aardappelkoeken
- Schil en rasp de zoete aardappel. Pel en snipper de ui zeer fijn.
- Kluts de eieren met de zout, peper en nootmuskaat los met een vork. Meng amandelmeel, hennepmeel, hennepzaad, zoete aardappel en ui erdoor.
- Verhit wat kokosolie in een grote koekenpan. Schep van de helft van het aardappelmengsel drie bergjes met een lepel in de pan, en druk ze iets plat. Bak zo drie kleine pannenkoekjes, ongeveer 5 minuten per kant. Herhaal dit voor nog eens drie pannenkoekjes (of gebruik twee koekenpannen tegelijk).
- Serveer de aardappelkoeken met de appelmoes.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: