Vandaag maak ik een favoriet gerecht in mijn keukentje klaar: gevulde aubergines. Ik ben gewoon gek op aubergines. Dit keer kies ik voor een vulling van verse vijgen en véél mozzarella, en eet er courgetti bij.
Parkeren doe je zó
Het is volgende week precies 3,5 jaar geleden dat manlief en ik naar Duitsland zijn verkast. Hoog tijd om een kleine balans op te maken. Nou, die balans is positief hoor. We vinden het allebei erg leuk in Bremen en denken er niet over om ergens anders heen te gaan. Maar zeg nooit nooit natuurlijk.
De overgang van Nederland naar Duitsland was niet zo heel groot. De Duitse en Nederlandse cultuur kent veel overeenkomsten, maar er zijn natuurlijk ook grote verschillen. En een aantal had ik van tevoren niet kunnen bedenken.
In Duitsland parkeer je altijd in de rijrichting, ook al is het maar om 1 minuutje te laden en lossen. Tegen de rijrichting in parkeren is on-denk-baar. Die fout maak je als fris geëmigreerde Nederlander maar één keer, in Berlijn om precies te zijn.
Toen manlief en ik voor het hotel de auto snel kwijt moesten om in te kunnen checken, was er slechts 1 plekje aan de overkant van de straat vrij. Manlief parkeerde snel de auto, tegen de rijrichting in. De receptionist kreeg bijna een rolberoerte, ‘So macht mann das nicht!’, stamelde hij. Manlief moest toch eerst de auto in de juiste richting parkeren alvorens hij bereid was ons te begeleiden naar de hotelkamer.
Het Duitse bedrijfsleven
In het bedrijfsleven zijn Duitsers veel formeler en hiërarchischer. Een manager zal nooit worden getutoyeerd, Vergaderingen zijn efficiënt, ze duren niet langer dan strikt noodzakelijk. Dat heb ik in Nederland wel anders meegemaakt.
Net als in Nederland wordt er steeds meer Engels in het bedrijfsleven gesproken, en daar zijn de meeste Duitsers niet heel goed in (hoe kan het ook anders, als zelfs Obama tijdens het journaal nagesynchroniseerd wordt).
Niet alleen in het bedrijfsleven zijn Duitsers veel formeler. Ze spreken een onbekende altijd met Sie (U) aan, hetgeen hilarisch overkomt als een onbekende uitgescholden wordt. “Sie sind ein Schwein” (U bent een varken), of nog ergere verwensingen kunnen naar je hoofd worden geslingerd, maar wel netjes U blijven zeggen hoor :-) .
Gek op Nederland
Duitsers zijn gek op Nederland en Nederlanders. Ze kennen altijd wel iemand in Nederland. Het hebben van een Nederlands accent is meestal direct een opening voor een gesprek, hoewel soms het accent opgevat wordt als een Deens accent. Grappig, want door mijn interesse in Scandinavië ken ik een héééél klein beetje Zweeds. Maar van Deens kan ik geen chocola maken (edit 2023: inmiddels heb ik een Deense cursus gedaan), laat staan Duits met een Deens accent spreken. Op de vraag ‘Kommen Sie aus Holland?’ antwoord ik maar bevestigend, want om uit te leggen dat Holland feitelijk iets anders is als Nederland, is onbegonnen werk ;-) .
Nederlanders komen trouwens vaak voor in Duitse krimi’s op TV, die ik – zoals trouwe lezers van mijn blog weten – graag kijk. En dan zijn het meestal bad guys die iets met drugshandel te maken hebben. In de serie ‘Alarm für Cobra 11’ worden zeer regelmatig caravans aan flarden gereden, die dan een Nederlands kenteken hebben.
Rudi Carrell en Bremen
Een bekende Nederlander die jaren geleden al naar Bremen is vertrokken, is Rudi Carrell (1934-2006). Hij heeft dankzij Radio Bremen een grootse Duitse carrière opgebouwd. En hoewel hij al is overleden, is de man nog steeds groot hier. Als je het mij vraagt, heeft hij zijn Nederlandse accent deskundig gecultiveerd om zijn populariteit te vergroten, en dat is prima gelukt. In de Lloyd Passage in Bremen, de zogenaamde ‘mall of fame’, vind je handafdrukken van BD-ers (Bekende Duitsers) die iets voor Bremen betekend hebben. Ook de afdrukken van Rudi Carrell zijn er te vinden.
Duitsers zijn vleeseters
Het eten is niet heel anders als in Nederland. Natuurlijk heeft elk land zijn eigen nationale gerechten, en Duitsland kent vele streekgerechten, mede omdat het land zo groot is. Als je aan Duitsland denkt, dan denk je meestal het eerst aan zuurkool en schnitzel. En ja, overal wordt veel vlees gegeten, in het noorden wordt echter ook vaak vis gegeten.
De Breemse specialiteit is ook al iets wat je op deze blog niet tegen zult komen, want het is een vleesgerecht: Bremer Knipp. Er zitten allerlei onderdelen van het varken in, details zal ik je besparen. Gelukkig is er ook nog Bremer Klaben, een soort krentenbrood dat voor Kerst gebakken wordt. Lekker! Maar dat heeft helaas veel koolhydraten, dus dat eet ik alleen als overheerlijke uitzondering.
Nee, dan maak ik liever een favoriet van mij klaar: gevulde aubergines. Dit keer met verse vijgen die momenteel volop te verkrijgen zijn. En dan met lekker veel mozzarella de oven in. Serveer koolhydraatarme courgetti bij de gevulde aubergines, en je hebt een complete maaltijd. Daar kan geen Breemse specialiteit tegenop.
Gevulde Italiaanse aubergines met mozzarella en verse vijgen
Dit heb je nodig
- 2 aubergines
- 1 el olijfolie
- 2 verse vijgen
- 100 gr mozzarella
- 2 knoflookteentjes
- 8 kerstomaatjes
- 2 bosuitjes
- drupje balsamico crème optioneel
- kokosolie om te bakken
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Prik de aubergines rondom met een cakeprikker in, en bestrijk ze met olijfolie. Bak ze in de oven in 40 minuten gaar. Laat ze iets afkoelen zodat ze hanteerbaar zijn.
- Halveer de gebakken aubergines en hol ze uit. Snijd het eruit gehaalde vruchtvlees in blokjes.
- Was de vijgen en snijd ze in plakjes. Snijd ook de mozzarella in plakjes, en halveer de tomaatjes. Pel en snipper de knoflook. Snijd de bosui in ringetjes, houd wat achter voor garnering.
- Verhit wat kokosolie in een pan en bak de aubergine-blokjes met de knoflook, de tomaatjes en bosui kort aan. Vul de aubergines met het mengsel en verdeel de mozzarella erover.
- Bak de aubergines nog 5-10 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is.
- Strooi de achtergehouden bosui erover en druppel er indien gewenst wat balsamico crème overheen.
Tips
- Serveer de gevulde aubergines met een eenvoudige courgetti ‘aglio oglio’ (3 koolhydraten): maak courgetti van een courgette. Bak een gesnipperd teentje knoflook zachtjes uit in wat olijfolie, voeg de courgetti toe en verwarm het geheel. Verdeel de courgetti over de borden, en serveer met olijfolie, geroosterde pijnboompitjes en parmezaanse kaas.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Weer genoten van dit recept. Ook goed voor te bereiden door de aubergines al van te voren te bakken in de oven.
Heerlijk toch, als je alles voorbereiden kan. Fijn dat je er lekker van gegeten hebt!