Ken jij ze nog? Die chocolade rijstkoekjes? Die in een witte verpakking zaten en die eigenlijk altijd allemaal in één sessie opgegeten werden? Echt te lekker …
Japans?
Je vindt ze nog steeds in sommige supermarkten. Nippon heten ze.
Dan denk je dus dat het Japanse rijstkoekjes zijn … niet dus. Het is een Duits fabrikaat. Het is een geliefde snack voor onderweg (tankstation-voer) en op kantoor.
Waarom ze Nippon heten? Geen idee. Het zal wel iets met marketing te maken hebben, maar daar heb ik geen verstand van.
Mijn moeder nam vroeger wel eens een pakje van die Nippons mee. Zie hier één van mijn jeugdzondes: bij eentje kon ik het ab-so-luut niet laten. Echt verslavend hoor, die dingen. En dan eet je dus niet de meest gezonde koekjes: geharde vetten en veel suiker. In de ingrediëntenlijst staan er zo al vijf verborgen (ze heten niet letterlijk suiker, ze zijn het wel). En dan zit er ook nog eens tarwe (en dus gluten) in. En veel koolhydraten natuurlijk. Maar lekker dat ze waren!
Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst zo’n Nippon gegeten heb. Is toch zeker wel meer als twintig jaar geleden. Maar ik herinner me de smaak als de dag van gisteren. Mmmm…
Lang leve de bibliotheek
Nu wil het toeval dat ik onlangs in de bibliotheek hier in Bremen een paar vegan kookboeken heb meegenomen. Voor inspiratie natuurlijk. Want hoewel ik niet vegan ‘ben’, en waarschijnlijk ook wel nooit zal worden (kaas is véééél te lekker), vind ik vegan koken een hele interessante en vindingrijke manier van koken.
Dus ik plofte afgelopen week op een regenachtige middag (die zijn er helaas genoeg deze zomer), met een kop rooibosthee en een kookboek op de bank. En zie hier: in één van de boeken werd een vegan en gezonde versie van de Nippons bedacht! Nou, die wil ik ook wel koolhydraatarm maken.
Koolhydraatarm en rijst
Als doorgewinterde koolhydraatarme eter ben ik een beetje huiverig voor het eten van rijst, want daar zitten nu eenmaal veel koolhydraten in. Maar voor deze rijstkoekjes heb ik een uitzondering gemaakt, en heb ik zowaar (tromgeroffel) een pak gepofte rijstwafels gekocht. Aangezien de rijst gepoft wordt, komt er veel lucht bij en lucht bevat zover ik weet nog steeds geen koolhydraten ha ha.
Edit 2016: je kunt de rijst vervangen door gepofte boekweit. Nog steeds koolhydraten, maar lagere GI (lees hier meer over de gezondheidsvoordelen van boekweit). De koekjes worden wel iets kruimeliger en daardoor iets moeilijker te snijden … lees: rustiek.
Dan heb ik een deel van de gepofte rijst in het recept vervangen door walnoten. Leek me gezonder en koolhydraatarmer. O, en lekkerder natuurlijk. Maar speciaal voor één van mijn vriendinnen: voor een notenvrije versie kun je de walnoten achterwege laten en een extra rijstwafel toevoegen.
En als laatste aanpassing heb ik geen cacao maar carobe (carobepoeder) gebruikt. Carobe is van nature iets zoeter, zo hoef je minder zoetstof toe te voegen, scheelt ook weer koolhydraten.
Eigenlijk is er niet heel veel van het originele recept overgebleven …
Aan de slag in de keuken dus … en voilà: heerlijke koolhydraatarme, tarwevrije, glutenvrije (en als je wilt notenvrije) carobe rijstkoekjes. OK, ze zien er iets minder strak uit dan de echte. Rustiek, noem ik dat.
En ik heb ze gedoopt: ze heten geen Nippons maar … Nip-Cons ha ha. Het leek me wel een leuke verwijzing naar mijn eigen naam. Manlief vind ze echt super lekker.
Ter vergelijking: 2 Nippons (25 gr) bevatten 15 koolhydraten, 1 Nip-Con van 23 gram bevat 7 koolhydraten. En is veel gezonder en lekkerder natuurlijk.
Er is alleen één probleem … Nip-Cons zijn echt nét zo verslavend als de originele Nippons !! Kun jij er vanaf blijven?
Vegan carobe rijstkoekjes à la Nippon
Dit heb je nodig
- 50 gr cacaoboter
- 20 gr carobepoeder
- 50 gr amandelpasta
- 1/2 tl gemalen vanille
- 20 gr rijstsiroop
- snufje zout
- 3 rijstwafels 24 gr
- handje gehakte walnoten of vervang door een extra rijstwafel
Zo maak je het
- Laat de cacaoboter in een pannetje op zeer laag vuur langzaam smelten.
- Meng in een grote kom het carobepoeder, vanille, amandelpasta, zout en rijstsiroop met een vork goed door elkaar, tot er een soort pasta ontstaat.
- Giet de gesmolten cacaoboter erbij en roer met een kleine handmixer of een vork het geheel goed door.
- Verbrokkel de rijstwafels boven de kom en voeg indien je dat wilt de walnoten (of een extra rijstwafel) toe. Meng het geheel goed door, dit gaat het makkelijkst met een lepel.
- Schep het mengsel in een met bakpapier beklede vorm (mijn vorm meet 20 cm x 15 cm), en druk het geheel goed aan met de bolle kant van de lepel.
- Belangrijk: Kom lekker uitlikken!
- Laat de carobe koekjes minimaal 1 uur in de koelkast opstijven. Daarna kun je ze uit de vorm nemen en in stukken snijden. Bewaar ze in een luchtdichte doos in de koelkast.
Tips
- Vervang carobe door cacaopoeder.
- Vervang voor variatie een rijstwafel door gepofte quinoa of amaranth.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: