Een salade als lunch is favoriet, en vandaag kun je deze witlofsalade met ei, ananas en pecannoten aan je salade reportoire toevoegen. Snel gemaakt, en lekker laag in koolhydraten.
Hatsjoe
Lente is het seizoen dat er er in huize Con-serveert weer regelmatig salade als lunch op tafel verschijnt. Als de zon schijnt en de temperatuur loopt op, dan smaken salades toch veel lekkerder.
Helaas voor mij heeft het mooie lenteweer ook een keerzijde: de boompollen allergie. En die speelt vooral in april flink op, als de berken volop in bloei staan. Ik hoop stiekem elk jaar op een regenachtige april, maar dat zit er meestal niet in.
Sinds ik koolhydraatarm en gezond(er) eet, heb ik gelukkig veel minder last van mijn allergie dan vroeger. Helaas heb ik er dit jaar weer wat meer last van. Brandende, jeukende ogen, kriebel in mijn neus (hatsjoe), hoofdpijn.
Ik heb op mijn sociale mediakanaal Instagram (daar ben ik het meest actief) eens rondgevraagd, en heb een aantal tips gekregen die zouden kunnen helpen bij pollenallergie. Ik vul die aan met een aantal tips die ik van het internet heb gehaald, en deel al die tips hier graag met je. Wie weet zit er eentje tussen die jou (of iemand die je kent) kan helpen.
De 9 tips tegen pollenallergie
Gebruik antihistaminica medicatie
De meest voor de hand liggende optie is het gebruik van antihistaminica. Er zijn verschillende soorten in de handel. De meest bekende zijn loratidine en (levo-) cetirizine (dat is wat ik gebruik). Een nieuwe werkzame stof die sinds kort vrij verkrijgbaar is, is bilastine. Een groot nadeel van deze medicamenten is dat ze je moe en duf maken.
Neem zwarte komijnzaad olie
De olie van zwarte komijn (nigella) wordt in diverse culturen al eeuwen medicinaal gebruikt. Zwarte komijnolie is antibacterieel en zou helpen allergieën tegen te gaan. Advies is in het algemeen om drie maanden voor de start van het pollenseizoen ermee te beginnen.
Neem colloïdaal zilverwater
Ik had er nog nooit van gehoord. Colloïdaal zilverwater (vroeger: helend water) is water waaraan minuscule zilverdeeltjes zijn toegevoegd. Dat zilver zou de groei van bacteriën en virussen tegengaan, en helpen bij allergie. Voor de komst van de antibiotica werd het volop in de geneeskunde gebruikt, tegenwoordig is het volgens EU-regels alleen voor uitwendig gebruik toegestaan. Bijzonder weetje: in Duitsland vind je het in de tuincentra, in middeltjes om planten beter te laten groeien.
Gebruik etherische olie
Etherische oliën zou helpen tegen allergie. En dan vooral lavendel, citroen en pepermunt. Je kunt ze zowel inwendig als uitwendig gebruiken. Maar pas op, want etherische oliën kunnen ook juist allergie veroorzaken. Etherische olie neemt de allergie niet weg, maar helpt wel de symptomen te verminderen.
Neem extra omega 3
Wetenschappelijk onderzoek doet vermoeden dat het nemen van extra omega 3 vetten helpt om allergie tegen te gaan. Eet dus veel vette vis, neem anders een supplement.
Neem quercetine
Quercetine is een antioxidant die in planten zit, en die het vrijkomen van histamine in het lichaam (een proces dat plaatsvindt bij allergie) tegengaat. Symptomen zouden dus verminderen. Quercetine kun je als supplement nemen, maar het zit ook in veel groente en fruit. Klik hier om meer over quercetine te lezen (en de volledige top 10 van voeding met quercetine te zien).
Eet lokale honing
Het zou helpen om je lichaam regemaltig aan hele kleine hoeveelheden pollen bloot te stellen, zodat je lichaam eraan went en op den duur niet meer allergisch reageert. Daarom wordt aanbevolen om lokale (rauwe) honing te eten. Hierin zitten sporen van pollen bij jouw uit de buurt, en door elke dag een theelepel te nemen, went je lichaam aan de pollen en ziet ze niet meer als de vijand.
Neem extra vitamine C en D (en magnesium)
Het extra nemen van vooral vitamine C en D, en in mindere mate magnesium, zou helpen tegen allergie. Ook hiervoor geldt: tijdig mee beginnen.
Ga naar acupunctuur
Jaren geleden, toen mijn allergiesymptomen mij zo ziek maakten dat ik me regelmatig ziek moest melden, heb ik voor acupunctuur gekozen om mijn allergie onder controle te krijgen. De reguliere antihistaminica hielpen mij destijds niet (meer). Persoonlijk heb ik er toen baat bij gehad (ik kon in ieder geval weer werken). Acupunctuur helpt vooral om je immuunsysteem te versterken, zodat het beter tegen de pollenaanvallen kan. Daarnaast helpt het ook om de klachten te verminderen.
Zo, dat was een hele opsomming. Ik hoop dat de mede-pollenallergie-lijders er iets aan hebben. En mocht jij een tip hebben die ik hier niet heb vermeld, laat het vooral weten!
Pollen vooruitzicht
Interessant voor mensen met een pollenallergie is de site van het Finse meteoroligsche instituut silam.fmi.fi, waar je de ontwikkeling van de pollenvlucht kunt zien (link verwijst naar berkenpollen). Zo weet je wanneer je beter binnen kunt blijven …
En dan eindelijk …
Dan nu het recept, want dit is per slot van rekening een foodblog. Zoals gezegd: lente betekent salade voor lunch! En deze lekker witlofsalade met ei, ananas en pecannoten is in een mum van tijd in elkaar geflanst. Witlof eet ik sowieso het liefst als salade, dus altijd fijn om er een extra variatie voor te hebben.
Witlofsalade met ei, ananas en pecannoten
Dit heb je nodig
- 2 stronken witlof
- 1/4 rode paprika
- 2 schijven ananas
- 4 hardgekookte eieren
- handje pecannoten
- 3 el mayonaise
- scheutje ananassap
- versgemalen zout en peper
- 2 el verse bieslook
Zo maak je het
- Maak de witlof schoon en snijd ze in reepjes. Snijd de paprika in kleine blokjes. Snijd de ananasschijven in stukjes. Pel de eieren en snijd ze in partjes. Hak de pecannoten grof. Snijd of knip de bieslook in stukjes.
- Roer het ananassap door de mayonaise en breng op smaak met zout en peper.
- Verdeel de witlof over twee borden. Verdeel paprika, ananas en ei-partjes erover. Schenk de dressing erover, en bestrooi met de pecannoten en bieslook.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: