Bloemkoolrijst kun je net zo opleuken als gewone rijst. Ik maakte Perzische bloemkoolrijst, geïnspireerd door de juwelenrijst uit het Midden-Oosten. Een makkelijk en smakelijk bijgerecht voor de koolhydraatarme liefhebber.
Wat is juwelenrijst?
Wacht even … wat is nu weer juwelenrijst?
Perzische juwelenrijst is een rijstgerecht bomvol smaken door liberaal gebruik van allerlei kruiden en ander lekkers dat er doorheen gaat. Het is een soort pilaf, en wordt traditioneel geserveerd op bruiloften en partijen. Nou vind ik dit veel te lekker om alleen maar op een feestje te serveren hoor.
De originele naam voor dit gerecht is shirin polo, het wordt meestal bij kip geserveerd. Maar je kunt er natuurlijk van alles bij eten wat jij lekker vindt. Of je eet er gewoon niks bij, alleen maar een bord vol met deze Perzische bloemkoolrijst smaakt ook prima!
Wat heb ik veranderd?
In juwelenrijst wordt dus allerlei lekkers gestopt, meestal gedroogd fruit (dadels, vijgen, rozijnen, sinaasappelschil) en noten (amandelen, pistaches, walnoten). Al deze lekkernijen stellen de juwelen voor die tussen de rijst verstopt zitten.
Eet je koolhydraatarm, dan zijn de noten het probleem niet. Anders is dat met gedroogd fruit. Juist gedroogd fruit bevat veel geconcentreerde suikers en dus veel koolhydraten. Om die reden heb ik het gedroogde fruit achterwege gelaten en het vervangen door verse granaatappelpitjes. Die vind ik sowieso veel lekkerder!
Ook het sinaasappelsap heb ik vervangen, alleen al omdat ik dat nooit in huis heb. Wat ik wel heb, is citroensap, en daar heb ik een scheutje van gebruikt. Lekker, dat geeft een frisse kik aan deze Perzische bloemkoolrijst.
Als laatste heb ik saffraan vervangen door kurkuma, simpelweg omdat saffraan best duur is, en ook in huize Con-serveert moeten we vandaag de dag een beetje op de centen letten. Oh, en de rijst is natuurlijk bloemkoolrijst geworden.
Het eindresultaat is een heerlijke Perzische bloemkoolrijst bomvol smaak, maar zonder de koolhydraten. En omdat ik best veel veranderd heb aan het oorspronkelijke recept, noem ik het ook geen juwelenrijst maar gewoon bloemkoolrijst, want dat is het. Maar dan wel flink opgeleukt!
Perzische bloemkoolrijst
Dit heb je nodig
- 300 gr bloemkoolrijst
- 1 rode ui gesnipperd
- 1 tl kaneel
- 1/2 tl kurkuma
- versgemalen peper en zout
- 1/2 tl komijn gemalen
- 1/2 tl kardemom gemalen
- scheutje citroensap
- 2 tl granaatappelsiroop optioneel
- 3 el granaatappelpitjes
- 2 el pistachenootjes
- 2 el olijfolie
- kokosolie om te bakken
Zo maak je het
- Verhit de kokosolie in een hapjespan en roerbak de gesnipperde ui een paar minuten. Voeg dan de bloemkoolrijst toe en roerbak nog een paar minuten.
- Voeg nu alle kruiden toe (kaneel, kurkuma, peper en zout, komijn, kardemom) plus een scheutje citroensap en de granaatappelsiroop (als je dat gebruikt) toe, en zet alles laag. Laat een minuut of tien sudderen.
- Roer de pistachenootjes en granaatappelpitjes met de olijfolie door de Perzische bloemkoolrijst en warm nog kort door.
Tips
- Je kunt ook amandelen, berberissen, verse koriander, en/of wat rozenwater toevoegen.
- Voor een meer traditionele juwelenrijst vervang je kurkuma door saffraan, en citroensap door sinaasappelsap, en voeg je wat geraspte wortel en een paar rozijnen toe. Let op: wel meer koolhydraten!
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
hoi,
ff vraagje. Bedoel je komijn Romeinse zaad of cumin zaad?
Dank je alvast voor antwoord
Eliska
P.S.: super blij dat mijn vriendin heeft mij over jou vertelde
Hi Eliska, leuk dat je mijn blog hebt gevonden!
Met komijn bedoel ik het “gewone” cumin zaad, in dit geval gemalen. In Nederland is het ook wel bekend onder de Indonesische naam djinten.
Áls het kan, gebruik ik wel echte saffraan (het is heel duur, I know) omdat de smaak zó anders is en zo bijzonder dat het echt iets toevoegt : geen enkele smaak is te vergelijken met saffraan!
Maar ik ga je rijst wel een keer proberen!
Je hebt gelijk, de smaak van saffraan is echt heel anders. Leuk dat je deze bloemkoolrijst gaat maken!