Een eiwitbrood bakken is niet moeilijk! Dit recept bewijst dat. En dit eiwitbrood is ook geschikt voor de keto-eters onder ons. Want brood eten, dat kan ook als je koolhydraatarm of keto eet: per boterham bevat dit brood nog geen 3 koolhydraten en ruim 12 gram eiwitten. Calorieën? Geen idee, die worden hier niet geteld.
Amandelmeel of gemalen amandelen
Het prettige van koolhydraatarme baksels is dat ze vrijwel altijd glutenvrij zijn. Ook dit brood bevat geen gluten (net als al mijn recepten overigens). Wel zo fijn als je een glutenallergie of -intolerantie hebt. Voor dit eiwitbrood wordt teruggevallen op een trouwe compagnon in de koolhydraatarme keuken: amandelmeel. Of beter gezegd: gemalen amandelen. Oké, maar wat is precies het verschil?
Amandelmeel wordt van geblancheerde (kort gekookte) amandelen gemaakt. Hierbij wordt het bruine vliesje verwijderd, en krijg je dus een mooi licht meel.
Gemalen amandelen is wat het is: amandelen die fijn gemalen zijn. Meestal met velletje, hoewel er waar ik woon ook gemalen ontvelde amandelen te koop zijn. Gemalen amandelen zijn vaak iets grover gemalen dan amandelmeel. Maar dat is allemaal natuurlijk merk-afhankelijk.
Wanneer gebruik je amandelmeel, wanneer gemalen amandelen?
Het is raadzaam om voor (fijn) amandelmeel te kiezen als je zogeheten fijn gebak maakt. Koekjes, cake, macarons, taart, dat soort dingen. Voor baksels zoals koolhydraatarm brood of hartige taart kun je ook kiezen voor gemalen amandelen. Het voordeel daarvan is dat het een stuk goedkoper is, het nadeel dat het in Nederland niet altijd makkelijk te krijgen is, heb ik begrepen. Wat dat betreft heb ik geluk hier in Duitsland: elke supermarkt verkoopt op de afdeling met bakbenodigdheden gemalen amandelen (en gemalen hazelnoten). Ideaal!
De oplossing voor jou in Nederland? Je kunt natuurlijk ook gewoon hele amandelen kopen en deze zelf fijnmalen …
Voor dit keto eiwitbrood kun je dus voor gemalen amandelen kiezen, maar amandelmeel werkt ook hoor. Ik heb zelf een mix gebruikt van gemalen amandelen en gemalen hazelnoten, zo krijgt het brood een net iets andere smaak. Verder heb ik lupinemeel gebruikt, wat ik een ideaal meel vind om in brood-recepten te gebruiken, het geeft een koolhydraatarm brood een betere broodachtige structuur zonder veel koolhydraten toe te voegen.
Meel vervangen?
Om de juiste meel mix te krijgen heb ik lang geëxperimenteerd. Ik krijg straks vast weer vragen of je dit meel door dat meel kunt vervangen, maar ik weet nu al dat een antwoord moeilijk te geven is. Elke soort meel, vooral de koolhydraatarme soort, heeft z’n eigen eigenschappen en is niet zo maar door een ander meel te vervangen.
Voor extra crunch heb ik hele pompoenpitten en zonnebloempitten aan het brooddeeg toegevoegd, en er nog wat extra overheen gestrooid. Het oog wil ook wat toch? Ik haal 12 sneetjes uit dit eiwitbrood, wat overigens helemaal niet naar ei smaakt zoals veel ketobroden dat wel doen. De vorm die ik gebruik meet ongeveer 14×24 cm. Het recept levert ongeveer 2,5 koolhydraat per sneetje op (het hele brood telt 32 koolhydraten). En zoals gezegd, met ruim 12 gram proteïne per boterham mag je dit gerust eiwitbrood noemen!
Waar ga jij dit eiwitbrood lekker mee beleggen?
Keto paleo eiwitbrood
Dit heb je nodig
- 60 gr gemalen amandelen of amandelmeel
- 60 gr gemalen hazelnoten of gebruik alleen amandelen
- 80 gr lupinemeel
- 40 gr chiazaad
- 40 gr lijnzaadmeel
- 30 gr kokosmeel
- 5 gr baksoda (1 zakje)
- 1/2 tl zout
- 6 eieren
- 40 ml avocadoolie
- 1 el dadelsiroop optioneel
- 1 el ongezoete plantaardige melk (ik nam kokosmelk)
- 2 tl appelazijn
- 50 gr gemengde pitten (ik nam pompoenpitten en zonnebloempitten)
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng de droge ingrediënten: gemalen amandelen / hazelnoten, lupinemeel, chia, lijnzaadmeel, kokosmeel, baksoda en zout.
- Kluts de eieren los in een beslagkom. Roer de avocadoolie, dadelsiroop, melk en appelazijn erdoor. Meng nu het meelmengsel erdoor en roer tot een deeg.
- Meng ongeveer de helft van de pitten door het deeg.
- Bekleed een kleine bakvorm met bakpapier (mijne meet ongeveer 14×24 cm) en doe het deeg erin. Strijk de bovenkant glad en strooi de overgebleven pitten erover, druk licht aan.
- Bak het paleo eiwitbrood in 30-35 goudbruin en gaar. Laat volledig afkoelen voordat je het brood snijdt.
Tips
- Met dit recept bak je 1 brood waaruit je 12 sneetjes haalt. Het aantal koolhydraten per snee is dan 2,5.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Hallo con, nog bedankt voor je reactie! Ik heb het brood gemaakt en vind het werkelijk fantastisch! Ik heb er voor gekozen om alleen amandelmeel te gebruiken vanwege gevoeligheid voor hazelnoten en de dadelsiroop weg te laten. Het brood had met 35 minuten baktijd een prachtige consistentie (stevig maar niet té) en de smaak is geweldig! Ik vind het zelfs al heerlijk zonder iets of besmeerd met kokosolie, wat een traktatie! Bedankt!
P.s. In het recept staat bij de ingrediënten een eetlepel plantaardige melk en bij de uitvoering niet meer, ik heb hem uiteraard aan het natte gedeelte toegevoegd want ik neem aan dat dit de bedoeling was…?
Super leuk dat je dit brood gebakken hebt, en dat het zo lekker is!
Je hebt het helemaal goed begrepen met die melk … foutje mijnerzijds! Ik heb het recept aangepast, en meteen (oeps) de tikfouten eruit gehaald :-)
Groetjes1
Hallo Con,
In dit recept staat lijnzaadmeel maar dat kan ik nergens vinden…? Of maak je dat zelf van heel lijnzaad?
Kan ik het anders vervangen door een van de ander meelsoorten die er in het recept staan? (amandel/kokos/lupine)
Bij voorbaat dank voor je reactie! :-)
Je kunt zelf lijnzaadmeel maken door lijnzaad in een koffiemolentje te malen (let op, niet te lang want het wordt snel een soort pasta). Je kunt ook gebroken lijnzaad gebruiken, de structuur van het brood zal dan wel iets grover worden. Succes!
Con er staat onder het broodje je hebt nodig voor 12 vet bombs?? of noem jij dat broodje zo? en kan ik voor lupinemeel wat anders nemen ?
Dank.
Ha ha, nee ik noem mijn brood geen fat bomb. Dat is een typisch geval van knippen, plakken en vergeten aan te passen. Dat heb ik inmiddels gedaan… dank voor de tip!
Lupinemeel is lastig te vervangen, maar je zou het kunnen proberen met amandelmeel. Ik las ergens dat sojameel ook zou werken, maar dat is een soort meel dat je waarschijnlijk ook niet zomaar kunt krijgen.
Vraagje moet er appel azijn in kan er ook iets anders in
De baksoda heeft een zuurtje nodig om z’n werk te kunnen doen. Vandaar de appelazijn. Je kunt elke andere soort azijn nemen, of citroensap of zoiets als yoghurt of karnemelk.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt!
Gaan we proberen
Super !!! Dankjewel om dit te delen xxxx
Graag gedaan :-)